<![CDATA[ Jämtlandsfrun - Blog]]>Sat, 12 Mar 2016 08:51:20 -0800Weebly<![CDATA[Spontanpyssel med Annie Sloan chalk paint]]>Sat, 12 Mar 2016 16:46:22 GMThttp://jamtlandsfrun.weebly.com/blog/spontanpyssel-med-annie-sloan-chalk-paintNär jag har mycket att göra mår jag som allra bäst. Det ska givetvis inte bara vara massa måsten men att sitta still för länge är inget jag är direkt bra på. Maken brukar säga att det aldrig bådar gott om jag säger att vi ska ha en lugn dag hemma för då vet han att innan den dagen är slut har vi både städat kylen och frysen, grovstädat köket och fixat i trädgården. Men för mig är det just det som jag kallar att ta det lugnt. Att inte ha massa måsten utan bara göra saker för att jag vill… och nu tillhör jag ju den udda skaran som gillar att städa :)

Eftersom hösten var som den var har jag inte haft riktigt ork att planera och inspireras med nåt projekt. Men nu när krafterna kommer tillbaka och och våren blir mer och mer tydlig så känner jag hur den gamla Malin är tillbaka. Igår när barnen somnat surfade jag runt lite och på Facebook hade min favoritbutik i stan, Hemligheter, ett inlägg om att de nu sålde Annie Sloan chalk paint. Har hört talas om den många gånger och både läst bloggar och reportage om denna speciella färg. Och då slog det mig, jag ska måla om byrån i hallen!

Har aldrig gillat den där byrån riktigt (förlåt älskling, vet att du gillar den) men den passar rent storleksmässigt bra i vår hall. Dessutom får jag utslag av beslagen, de ser bara så billiga och fula ut. Men med lite färg och nya knoppar skulle den ju se helt fantastisk ut. Kunde inte låta bli att åka ner till stan och köpa färg.
Det blev färgen Paris Grey till hallbyrån… och när jag ändå var där… Vi saknar en avlastningsyta i badrummet  där man kan lägga en tidning eller ställa ett glas när man badar. Vi har letat runt men inte hittat nåt som passar. I veckan köpte vi dock ett litet svart avlastningsbord men det blev inte riktigt bra, det blev lite för trångt. Efter lite fundering och samtal med Jennie som äger butiken blev det istället ytterligare en färg inhandlad, en granitgrå färg för att måla om vår gamla pall som jag när vi flyttade in spontanköpte på IKEA för typ 25 kr i en fyndhörna. Den har aldrig riktigt passat in men vi har haft den som ett litet bord vid fåtöljen i matrummet.
Ivrig som jag är flyttade jag raskt ner avlastningsbordet från toaletten och ställde det där pallen stått och det blev perfekt där! Som om det hela var meningen :). Fram med plats och penslar och vilket resultat!! Det var verkligen en fantastisk färg att måla med och pallen blev så himskans fin! Är sjukt nöjd med mitt lilla lördagspyssel! Det ska bli otroligt roligt att fortsätta med hallbyrån i veckan.
Nu är det dags för mig och barne  att packa ihop och gå över till våra kära grannar och titta på melodifestivalfinalen. Vi får väl se om rätt låt vinner.

Kram M
]]>
<![CDATA[Mysig fredagskväll och vårlängtan]]>Fri, 11 Mar 2016 20:57:38 GMThttp://jamtlandsfrun.weebly.com/blog/mysig-fredagskvall-och-varlangtanIkväll är det bara jag och mina barn hemma. Maken är i Sälen och åker skidor med vänner och bonusbarnen är hos sin mamma. Vi har haft en lugn och skön kväll med hembakad pizza, kakor, snacks och film. Kände att jag behövde varva ner lite efter en rätt hektisk vecka på jobbet och det var helt perfekt med en kväll hemma då.

Annars känns det mest som vi bara går och väntar… bygglovet kom i början av veckan och glädjen var total men sen fick vi veta att snickarna kan komma och börja med uterummet först i början av april. Känns så surt, framförallt eftersom vi från början var tydliga med att vi ville komma igång i mars så att vi kunde nyttja uterummet hela säsongen. Men ja ja, man får se det som att det är värdsliga i-landsproblem, det hade kunnat vara betydligt värre.

Just nu finns det inget jag hellre vill än att få vår och pyssla i trädgården. Längtar efter att få odla, fixa iordning loungen (och uterummet men det lär få vänta). Vårlängtan praktiskt taget spritter i kroppen och idag när jag cyklade hem från jobbet sken solen så vackert och värmde till och med litegrann. Då glömmer man fort att det fortfarande ligger snö på marken och att våren inte riktigt gjort entré än.

Får botanisera på nätet så länge och drömma mig bort. Men snart, snart blir det vår även här och då ska det odlas och planteras!

Kram M
]]>
<![CDATA[Nu är badrummet klart!]]>Sun, 06 Mar 2016 10:31:26 GMThttp://jamtlandsfrun.weebly.com/blog/nu-ar-badrummet-klartDet blir tyvärr lite för långt mellan inläggen, ska verkligen försöka bättra mig på den fronten. Tiden går så rasande fort och det händer massor hela tiden, och givetvis har vi inte varit förskonade från vinterns sjukdomar vi heller. Det blandat med renoveringar och byggdamm så har inte ron funnits där att sitta vid datorn. Men nu är badrummet äntligen klart!!! Vet att det är extremt överdrivet att säga äntligen, det tog bara drygt 3,5 vecka men det var en otrolig känsla att få ta bort all byggpapp, städa iordning hela huset och sen kliva in i vårt helt nya, och så fina badrum. Vi tycker det blev helt perfekt, precis som vi ville ha det. Märkligt hur en tanke i en kakelaffär, enbart baserat på en liten bild i telefonen sedan blir så himskans bra. En av våra vänner sa att det blev så mycket vi, och det är så det känns. En liten pusselbit till på plats i byggandet av vårt hem.

Måste erkänna att jag först var extremt skeptisk till att ha badkar, vi hade ju ett i det gamla badrummet och det nyttjades flitigt av främst tjejerna. Maken insisterade dock och det är jag både glad och tacksam för nu. Vi hittade ett jättefint badkar från Haffa och det passade verkligen, och sen är det också riktigt skönt att sitta i, vilket inte gör saken sämre.
Kommod letade vi nog längst efter men fastnade till slut efter en från IKEA. För att få den lite roligare bytte vi ut knopparna mot skålhandtag som vi hade över sen köksrenoveringen. Vi ville ha dubbelhandfat eftersom vi är så många i familjen och vi har en känsla av att speciellt tjejerna kommer trängas där inne mycket om några år. :)
Inser att jag låter lätt exalterad över hur bra vi tycker det blev… men det struntar jag i. :) Är så glad för att vi gjorde den här, faktiskt rätt spontana, renoveringen. Är så nöjd med våra hantverkare och att resultatet blev så mycket bättre än, vad iallafall jag, kunde drömma om. Och återigen landade vi i något helt annat än vad vi tänkt oss från början, vilket verkar vara vårt sätt att renovera på :)

Nu går vi in i nästa renoveringsfas… för när som helst börjar arbetet med uterummet. Tyvärr har det ju snöat massor idag igen så vi är osäkra på om de kan börja innan det är borta men vi hade möte med hantverkarna i veckan och då sa de att de kommer köra igång så snart det bara går. Ytterligare en spännande fas… vilken vår det här kommer bli!

Kram M
]]>
<![CDATA[Badrumsrenoveringen]]>Sun, 21 Feb 2016 14:52:22 GMThttp://jamtlandsfrun.weebly.com/blog/badrumsrenoveringenNu har renoveringen av badrummet pågått i två veckor och oj vad det har hänt på den här tiden. Trodde inte att ett hus kunde bli så här rörigt och dammigt. Vi har golvpapp överallt känns det som och hur mycket jag än städar och sopar så är det precis lika mycket damm och smuts kvar. Detta är sannerligen en prövning för en pedant som jag :)
Så här såg badrummet ut precis innan vi började riva.
Rivningen av badrummet gjorde vi själva, hade aldrig kunnat tro att det skulle vara så mycket jobb med att få ut lite badrum. Vi slet i dagarna tre och som tur är fick vi lite hjälp från pappa på slutet så att vi fick bort det sista. Visserligen var inte badrummet det vackraste innan vi började riva men desto mer vi rev bort, desto mer funderar man på om detta någonsin kommer bli ett fungerande badrum igen.

Första veckan hade vi hantverkare högt och lågt varenda dag. Barnen fick vänja sig med att se minst ett par okända farbröder utanför sina rum varje morgon när de vaknade. Den veckan var helt klart jobbigast och till råga på allt sågade de sönder ett vattenrör av misstag vilket gjorde att en kväll spenderades med att sanera förrådet i källaren där det var ett antal liter vatten på golvet. När fredagen kom fanns det dock väggar och golv igen och rummet började så smått påminna om att det fanns lite potential till att återigen fungera som badrum


Den här veckan har varit betydligt trevligare. Det har verkligen hänt något varenda dag och i fredags när kakelsättaren tog helg var väggarna helt klara och golvet så gott som likaså. Och va nöjda vi blev med våra kakelval. Hade svårt att fokusera på jobbet både i torsdags och fredags när jag visste att de var här och satte kaklet men desto trevligare blev det att komma hem. Det kommer bli så otroligt fint när det är klart!
Veckan som kommer går vi in i sluttampen av renoveringen och vi tror att de kommer vara så gott som klara på fredag. Det ska bli så spännande att få se hur bit för bit av det vi haft i huvudet faller på plats och om det passar ihop som vi tänkt oss. Inte minst kommer jag njuta av att få städa bort all smuts, ta bort all golvpapp och göra iordning övervåningen igen! Och blir det som vi hoppas kan vi spendera nästa helg med att piffa iordning allt, det ska bli fantastiskt!

Kram M
]]>
<![CDATA[Det närmar sig...]]>Wed, 03 Feb 2016 20:11:25 GMThttp://jamtlandsfrun.weebly.com/blog/det-narmar-sigNu börjar det närma sig start på badrumsrenoveringen… på fredag kommer rörläggaren och stänger av vatten och avlopp i badrummet så att vi sen kan köra igång att riva. Så i helgen blir det bara att riva och få bort allt i det badrummet så att hantverkarna sen kan komma och börja bygga upp det igen.

Som vanligt har vi inte alls haft samma bild på hur badrummet ska se ut. Min bild har varit ett mycket traditionellt badrum utan något extra för att det ska bli så tidlöst som möjligt och Uffe har mer sett ett modernt stilrent badrum. Vi hade väl kommit fram till en ok kompromiss och skulle åka i går och beställa kaklet… och då händer det… precis som vanligt. Vi går ut ur butiken och har köpt något HELT annat än vad vi tänkte oss när vi gick in. Men det verkar vara det som är vi, att vara totalt förvirrade och oense om vad vi vill ha tills vi helt vänder om och gör något helt annat. Vet att jag skrivit om det många gånger förut men det är lika fascinerade varenda gång. :)

Anledningen till att det nu blev som det blev skyller jag helt på min kära svägerska. Som vanligt när vi behöver smakråd ber jag henne skicka vackra inspirerande bilder. Denna gång gällde det dock inte alls badrummet utan uterummet som vi messade om… men så hände det… mitt bland alla trädgårds och uterumsbilder kommer en enda liten bild på ett badrum… ett supersnyggt badrum konstaterar både hon och jag men inte skulle någon av oss våga att välja ett sådant. Jag slår snabbt undan tanken men när vi står där i kakelbutiken och väntar på vår tur poppar bilden åter upp i tanken och jag visar maken. Han tyckte det var lika fint som jag men nej nu tar vi det det kaklet som vi planerat… eller?

Fem minuter senare är vi i full gång med att försöka hitta ett golv som efterliknar det på bilden så mycket som möjligt och när vi går ut från butiken en stund senare har vi valt ett golv i samma stil och en helt annan väggplatta än vad som var tanken från början.

Det är verkligen helt otroligt att en liten bild kan göra sån skillnad och påverka ett val så mycket. Inte dumt att ha en svägerska med sån intuition… tack Linda för hjälpen!

Kram M
Bilden som ändrade allt... vet tyvärr inte vart den kommer från.
]]>
<![CDATA[Spännande vår]]>Tue, 26 Jan 2016 18:35:51 GMThttp://jamtlandsfrun.weebly.com/blog/spannande-varSom jag avslöjade i mitt förra inlägg kommer det hända massor här hemma hos oss i vår. Äntligen ska vårt efterlängtade altanbygge bli av! Som vi planerat och funderat kring detta. Vridit och vänt på varenda liten detalj. Det lustiga är att vi även denna gång, precis som alltid i slutändan gör något helt annat än vad vi tänkt från början, men oj va glad jag är för det!

Brukar aldrig längta bort snön men nu så vill jag inget hellre än att den ska försvinna så vi kan börja riva den gamla altanen och förbereda för att snickarna kommer. Det ska bli så otroligt spännande, vi känner oss verkligen som barn på julafton!!

Som om detta inte var nog blev det även bestämt i torsdag att vi ska göra om vårt stora badrum... men det är ett helt annat blogginlägg... :)

Kram M
]]>
<![CDATA[En helt fantastisk gourmetkväll!]]>Sun, 24 Jan 2016 19:49:19 GMThttp://jamtlandsfrun.weebly.com/blog/en-helt-fantastisk-gourmetkvallDet har varit tyst här ett tag… lusten och orken att blogga har tyvärr inte funnits under några månader men nu så känner jag mig redo igen! Det händer så otroligt mycket hemma hos oss just nu, massor med saker som jag vill dela. Men man hinner inte med allt på en gång så vi börjar idag med att berätta om gårdagen.

Då var det nämligen dags för andra middagen i gourmetklubben. Och vilken middag det blev! Denna vintermiddag hölls hemma hos Hollanders och inleddes med en välkomstdrink med tilltugg ute på altanen. Så härligt och perfekt inramat med snö och kyla.
Väl inne i värmen i deras vackra hus fick vi sitta ner och avnjuta tre perfekt komponerade måltider. En förrätt med pilgrimsmusslor (en av mina personliga favoriter), en huvudrätt på torskrygg, färskpotatis och sparris (och med en helt ljuvlig sås) och sist men inte minst en av de i särklass godaste efterrätter jag någonsin ätit. En ljuvlig chokladbakelse med hemmagjord vaniljglass med skirat smör och krossade brända mandlar. En middag helt i min smak som älskar fisk och skaldjur. Till alla dessa läckerhet fick vi givetvis även underbara viner och champagne.

Viktigt med bra bilder på maten ;)
Värdparet hade även gjort ett mat och vinquiz som blev en hård fajt om vinsten som jag tyvärr förlorade mot min käre make. Ett ynka poäng var det som avgjorde, dessa fördömda vinfrågor… tufft men jag fick erkänna mig besegrad. Sanningen är den att jag mer än gärna förlorat mot vem som helst av de andra… men mot maken… det är hårt ;)
Efter middagen bjöds vi ner till källaren där det fanns ostar och andra goda tilltugg. Det vankades biljard, musik på hög nivå och massor av glada skratt. Mycket glada traskade vi hem i vinternatten. En kväll som helt klart gav mycket mersmak. Stort tack till alla våra kära vänner i vårt lilla sällskap för en fantastisk kväll. Jocke och Eva-Lena hade planerat och skapat allt så perfekt!

Kram M
]]>
<![CDATA[Äppelskörd]]>Tue, 17 Nov 2015 20:33:52 GMThttp://jamtlandsfrun.weebly.com/blog/appelskordNu var det verkligen ett tag sedan det bloggades men jag har helt enkelt inte orkat. Allt som hänt i höst med sjukdomar och annat bröte har tagit ut sin rätt och tröttheten har varit allt för stor. Först nu i helgen började jag känna att orken kom tillbaka.
Vi har ju haft otroligt mycket äpplen i år, jättefina äpplen och det har känts tragiskt att inte göra något av dem. Därför spanade vi ju känge på en råsaftcentrifug men det blev aldrig någon. Så förra helgen fick vi ett ryck tillsammans med barnen att städa i trädgården och köra iväg massa till tippen och då skördade vi alla fina stora äpplen.
Min svärmor skickade för ett tag sedan ett recept på äppledricka som vi blev sugna på att testa och resultatet blev helt perfekt! Fantastiskt god dricka! Svärmors recept levererar som alltid! I vår iver att ta tillvara på äpplena blev det ett antal liter gjorda som vi nu avnjuter. Så gott!
Är onekligen förtjust i att ta tillvara på det som naturen ger. Det ger ett stort mervärde i livet och känns gott i hjärtat.

Kram M
]]>
<![CDATA[När allting brister]]>Mon, 02 Nov 2015 20:30:11 GMThttp://jamtlandsfrun.weebly.com/blog/nar-allting-bristerVi hade en fantastisk helg uppe hos makens syster med familj och min tanke var att lägga ut bilder från den underbara middagen och från allt annat roligt vi gjorde. Men natten till söndag blev min son mycket sjuk med feber och ont i huvudet och vi tog beslutet att åka hem så fort det gick på morgonen. Bara en timme från Stockholm blev han mycket sämre och vi åkte efter inrådan av sjukvårdsrådgivningen direkt till barnaktuen i Västerås. Tre timmar senare var han inlagd och under behandling och vi två fick stanna i Västerås i fyra dygn innan de lät oss åka hem igen.

Inget annat betyder något när ens barn blir så allvarligt sjuk och vi hade enorm tur som fick vård så fort och all hjälp som finns i världen när det gäller specialister och läkemedel. Hade vi varit i ett annat land hade vi kanske inte haft den möjligheten. Vill inte ens tänka på vad som hade kunnat hända. Vet bara att min lilla pojke är min största hjälte. Modig som bara den gick han igenom så otroligt mycket på bara några få dagar. Tror inte jag hade klarat det hälften så bra. Alla dessa provtagningar, besök hos specalister och denna eviga väntan på att få veta om provsvaren var bättre. Och mitt i detta otrolig värk och smärta. Mitt hjärta brister varje gång jag tänker på det.

Nu ligger han uppe och sover på sitt rum, endast lite rodnad runt ena ögat skvallrar om vad han varit med om. Det enda jag känner är oändling, evig och djup tacksamhet och glädje, han mår bra igen! Min älskade pojke mår bra igen!

Kram M
]]>
<![CDATA[Familjehelg]]>Fri, 23 Oct 2015 11:30:41 GMThttp://jamtlandsfrun.weebly.com/blog/familjehelgEn lång och härlig familjehelg ligger framför hos makens syster med familj. Vi har precis varit ute och grillat tillsammans och ikväll väntar stor middag. Vi njuter alla av att få umgås ett par dagar, det är synd att vi bor så långt ifrån varandra.
Det är inte mycket som behövs för att det ska bli en go stund ute. Lite brasa, lite korv och pinnbröd räcker alldeles utmärkt.
Bra början på en bra helg! :)

Kram M
]]>